МАЛИ ПРИНЦ

Аутор: Антоан де Сент Егзипери
Издавач: Прима
Број страница: 81
Повез: Тврд повез
  • МАЛИ ПРИНЦ
Доступност:
Нема на стању
Шифра:
1419
275.00 RSD

Антоан де Сент Егзипери (1900 -1944),француски писац рођен у Лиону. Већ од детињства је показивао склоности ка писању и жељу да буде пилот. Године 1921.постао је пилот у Стразбуру. 1923. године имао је авионску несрећу у Буржеу. 1925. године упознао се са познатим писцима међу којима је био и Андре Жид, који су подржали његове литерарне способности. 1926. године објавио је своје прво дело Авијатичар. Учествовао је као пилот на страни савезничких снага против Хитлерове Немачке. 31.јула 1944. године није се вратио са задатка.

 


Антоан де Сент Егзипери је писац многих чланака, прича и романа међу којима су најпознатији: Правац југ (1928.), Ноћни лет (1931.), Земља људи (1939.), Ратни пилот (1942.), Смисао живота (1956.), Цитадела (1948.), и најпознатији Мали принц , кога је написао 1943. године. У првом поглављу , приповедач описује ставове одраслих према његовом цртежу змије која је прогутала слона. Одрасли у његовом цртежу нису препознали змију - већ је за њих то био шешир. Када као авијатичар бива оборен у Сахари, приповедач среће чудног дечака. Из његове приче сазнаје да је дечак дошао са неке удаљене планете која је била врло мала, али је на њој имао ружу о којој се бринуо. Али је ружа била ташта и принцу је досадило па је одлучио да крене на пут. На путу до Земље, посетио је шест планета:
- на првој је срео краља
- на другој хвалисавца
- на трећој пијанца
- на четвртој пословног човека
- на петој су били само фењер и фењерџија
- на шестој је срео географа.

Најзад на Земљи, која је била највећа планета, мали принц у разговору са лисицом сазнаје шта значи реч припитомити и спознаје да је потребан својој ружи. Одлучује да се врати на своју планету ...

Подели на

РАЗРЕД
РАЗРЕД 7. РАЗРЕД
ИЗДАВАЧ
ИЗДАВАЧ ПРИМА
АУТОР
АУТОР АНТОАН ДЕ СЕНТ ЕГЗИПЕРИ
ВРСТА ПОВЕЗА
ТИП ПОВЕЗА ТВРД ПОВЕЗ