СРПСКЕ ЈУНАЧКЕ ПРИЧЕ

Приредио: Тиодор Росић
Издавач: Прима
Број страница: 175
Повез: Тврд повез
  • СРПСКЕ ЈУНАЧКЕ ПРИЧЕ
Доступност:
На стању
Шифра:
Z07105
247.50 RSD

Епски јуначки мотиви својствени су поезији, али су присутни и у прози. У поезији су они целовитије представљени, а у прози, бар у њеном усменом сегметну, дати су у прилично сировом стању.

Јуначке приче српских писаца, али и приче оних безимених, златним речима уткане су у венац српске славе. Попут каквог извора снаге и здравља, оне казују о Кнежевом подвигу, Косовској бици, Милошу Обилићу и Краљевићу Марку. Казују како су се столећима горски хајдуци тукли с Турцима у спомен српске славе и слободе. Подсећањем на све оне силне подвижнике слободе у устанцима, бунама и ослободилачким покретима, у Карађорђевој, обреновићкој Србији, широм Јужне Србије, у Црној Гори, Босни и Херцеговини, оне крепе срца, враћају наду и национално достојанство.


Приче о српским јуначким подвизима и јунацима дате су према хронолошком тематско-мотивском низу. На почетку су приче из преднемањићког и немањићког периода, са претхришћанским и хришћанским мотивима, а потом следе приче о српским преткосовским, косовским и покосовским јунацима, да би уследиле приче о војевању за слободу, приче о борби против Турака и ослобођење Косова и Старе Србије. Грађа, дакле, није распоређивана према времену у којем су писци живели, већ према ономе о чему  су писали.

Подели на

ИЗДАВАЧ
ИЗДАВАЧ ПРИМА
ВРСТА ПОВЕЗА
ТИП ПОВЕЗА TVRD POVEZ