БЛАГО ЦАРА РАДОВАНА

Аутор: Јован Дучић
Издавач: Прима
Број страница: 309
Повез: Тврд повез
  • БЛАГО ЦАРА РАДОВАНА
Доступност:
На стању
Шифра:
1009
374.00 RSD

Јован Дучић (1871 – 1943) је био српски песник, писац и дипломата. Рођен је у Требињу где је завршио и основну школу. Када се породица преселила у Мостар, уписује трговачку школу. Учитељску школу похађа у Сарајеву и Сомбору где матурира 1893.године. Учитељевао је кратко време по разним местима. Од 1907. год., бави се дипломатијом до распада Краљевине Југославије, 1941. год. када одлази у Геру - Индијана у САД. Умро је 7. априла 1943. год. у Гери.

Прву збирку песама објавио је у Мостару 1901. год. у издању мостарске Зорезатим другу у Београду 1908. год. у издању Српске књижевне задруге, као и две књиге у сопственом издању, стихови и песме у прози – Плаве легенде и Песме. Писао је доста и у прози:  Благо цара Радована, песничка писма из Швајцарске, Грчке, Шпаније, као и литерарне есеје и студије о писцима. Водио је организацију у Илиноису (чији је оснивач Михајло Пупин 1914. год.), која представља српску дијаспору у Америци. За то време пише песме, политичке брошуре и новинске чланке погођен развојем ситуације у Југославији и страдањем српског народа, те осуђује геноцид над Србима који врши хрватска усташка влада.
"Благо цара Радована" је збир људских искустава и мисли на теме као што су срећа, љубав, жена, пријатељство, младост и старост, о песнику, о херојима, о пророцима, о краљевима. 
Дучић поред својих искустава износи и мишљења и историјске чињенице и прави осврт на филозофију античког доба када објашњава појаве које вуку корене још из тог доба. 
Књига је намењена свим генерацијама.

Подели на

ИЗДАВАЧ
ИЗДАВАЧ ПРИМА
АУТОР
АУТОР ЈОВАН ДУЧИЋ
ВРСТА ПОВЕЗА
ТИП ПОВЕЗА ТВРД ПОВЕЗ